Deflegmátorok

Deflegmátorok

Deflegmátor készítés, gyártás. Jótékony hatása pálinkáinkra, régóta köztudott. A pálinkáink minősége, hamar meghálálja használatát. Párlataink illatosabbak, finomabbak, aromásabbak lesznek.

 

Deflegmátorok

Deflegmátorok

 

Indításul, álljon itt egy idézet Pallas Nagylexikon-ból:

A szesznek a részletes lehütés által való megerősítése, mely az u. n. deflegmátorokban végeztetik. A lepárlóból az annak egy részét képező deflegmátorba jutó szeszgőzök még mindig igen sok vizgőzzel vannak keveredve, ha ezen gőzkeverék némileg lehüttetik, de nem annyira, hogy az teljesen cseppfolyóvá váljék, hanem csak 8-10° C.-al, akkor a vizgőzök, melyektől kevesebb meleget kell elvonni, hogy gőzállapotukat elveszítsék, legnagyobb részt lecsapódnak s némi szesszel egyetemben a visszamaradó vagy visszafolyó szeszaljat (aljszesz, Lutter, phlegma) alkotják, a szeszgőzök ellenben viztartalmuk nagy részétől ily módon megszabadulva, erősebbekké válnak s igy folytatják utjokat a hütő felé, hol véglegesen lehüttetnek.”

Deflegmátorok

Mint a jeles lexikon is írja, a deflegmátorok arra valók, hogy az elpárolgó alkohol gőzökből, kicsapják a vízben gazdag párlatrészeket, az un. nehéz párákat.

Tulajdonképpen, pont úgy működnek, mint a fazék tetején a fedő. Azt is csak a környezeti levegő hűti, mégis ha felemeljük azt látjuk, hogy a rajta lecsapódott gőz, visszacsurog az edénybe.

A deflegmátorok használatával pálinkáink illatosabbak, finomabbak lesznek, hiszen a nem odavaló és a vízben oldott részeket nem engedi át párlatainkba.

Már a régi világ pálinkafőzőin is megjelentek, mert már akkor ismerték a deflegmátorok előnyös, aromajavító, ízfokozó tulajdonságait.

A következő régi fotó a hátterében jól látszik, a sisakra épített deflegmátor.

régi-pálinkafőző

régi-pálinkafőző

Azután, ahogy teltek az évek, egy időre a talán feledésbe is merültek. Háborúk jöttek mentek, a rezet a hadiipar szippantotta be. Tartott ez egészen addig, amíg elkezdtek rájönni a főzetők, hogy szüksége van a kiváló párlatnak a deflegmátorok jelenlétére. Napjainkban reneszánszát éli, szinte újra “felfedezték”. A deflegmátorok, lehetnek léghűtéses, és vízhűtéses (Pistorius tányéros) változatok. A használatával készült pálinkák, illatosabbak, testesebbek, egyszóval szebb párlatokat produkálnak. A mai modern főzők sem nélkülözhetik őket.

deflegmátor

deflegmátor

Tudom, sok embernek készült a pálinkafőzője söröshordóból, tejeskannából, otthoni edényekből, melyekben a vörösréz, mint a pálinka katalizátora, nem került beépítésre. Azt is tudom, hogy ezekre a főzőkre nagyon drága lenne, egy új, vörösréz sisak legyártása. Először Nekik kezdtem el készíteni a deflegmátorokat, aztán feltettem én is az én főzőmre, és nem várt jó  eredményekkel hozott azon a rendszeren is amelyben ugyan meg volt a vörösréz sisak, de mégis illatosabbak lettek pálinkái. Hát ezért kezdődött el a deflegmátorok gyártása, szerény kis műhelyemben. A legkisebbet a 30 liter körüli, a közepes méretűt az 50 liter, és a nagyot a 100 literes pálinkafőzőkre ajánlom. Amellett, hogy esztétikailag, is szépen kiegészítik rendszerünket, áldásos hatásukat, évtizedekig élvezhetjük. Könnyen felszerelhetők, karbantartást nem igényelnek, és 1+3 év garancia jár hozzájuk.

Deflegmátorok

A fenti fotón az általam gyártott pálinkafőzőkre passzoló, de a “söröshordós” rendszerre is könnyen felilleszthető deflegmátorok vannak.

Persze előfordul olyan kérés is, hogy már a készülő sisakba illesszük bele, a szemet gyönyörködtető, csillogó, az üst méretéhez igazodó deflegmátort.

Akkor így fest:

Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátorral

Vörösréz pálinkafőző sisak, deflegmátorral

A következő fotón pedig, a deflegmátorok nyaki illesztését mutatom be…

Pálinkafőző sisak, deflegmátor 1

Pálinkafőző sisak, deflegmátor 1

Bizony nem mindegy, hogy egy egész sisakot készíttetünk bevált régi főzőnkhöz, vagy egy kész deflegmátorok vásárlása mellett döntünk, egy rézsisak árának töredékéért! Kiterített felületük, vetekszik a sisak felületével, így megadva párlatainknak a a megfelelő rézfelületet.

A következő kép, pedig egy oszlopos deflegmátort mutat meg.

oszlopos deflegmátor

oszlopos deflegmátor

A vízhűtéses változat pedig így fest. Egyik oldalon bemegy a hűtővíz, a magasabb elvezető csövön pedig távozik. Ezáltal a főző határozza meg a deflegmáció (rektifikáció) mértékét, a víz mennyiségének, és hőmérsékletének szabályozásával.

Pistorius tányérok.

Itt pedig egy egymenetes kollekciót raktam össze.

Pistorius tányér duplázva defivel1

Pistorius tányér duplázva defivel1

Elkészült a legnagyobb testvér is, az óriás deflegmátor. A következő fotón a középső. Magassága 26cm, és a legnagyobb szélessége pedig 22cm. KB 3,5 literes. Ő már a 100 liter feletti főzőkön is megállja a helyét! Az ára 29990 ft. Megrendelés: KAPCSOLAT gombról.

nagy deflegmator

nagy deflegmator