Pistorius tányér

Pistorius tányér

 

Pistorius tányéros pálinkafőző

Pistorius tányéros pálinkafőző

Pistorius tányér

 

Pistorius tányéros pálinkafőző

Pistorius tányéros pálinkafőző

A Pistorius tányér, tulajdonképpen, egy vízhűtéssel működő deflegmátor. Használatával megközelíthetjük, és el is érhetjük, az egymenetes pálinkafőzést.

A deflegmáció mértékét, a tányérokon átvezetett hűtővíz hőmérsékletével szabályozhatjuk. Általában a hűtővízből szoktuk megtáplálni, a már bizonyos hőmérsékletre felmelegedett vízzel. Míg a deflegmátorokat a környezeti levegő hűti, a Pistorius tányér viszont a szabályzott hűtővíz mennyiségével és hőmérsékletével szabályozható. Ebből látható, hogy a deflegmátor működése (hatásfoka) erősen függ a helyiség hőmérsékletétől. A Pistorius tányér viszont erre nem érzékeny, sőt több darab egymásra helyezésével, elérhető az egymenetes lepárlás. Sok kereskedelmi főzde használja őket, nagy megelégedéssel. Általában a jó hatásfok eléréséhez, 3-4 db egymásra szereléséhez van szükség.

Ilyenkor, természetesen a legfelsőbe vezetjük a legalacsonyabb hőmérsékletű vizet. A felső tányéron áthaladó, (és felmelegedő) víz, kilépéskor átfolyik a középső tányérra, ahol szintén tovább melegszik, és átbukik a legalsó tányérra, hogy ott is lehűthesse a Pistorius tányér felületét. Így elérjük, hogy az alsó tányéron kevesebb, a középsőn már több, és a legfelsőn pedig a legtöbb flegma csapódjon le. Ezzel a módszerrel egy főzéssel elkészíthetjük, (tehát a cefréből egyből a kész párlat folyik le) pálinkánkat, nincs szükség finomításra. Természetesen a párlatrészek idejében való elválasztására, itt is fokozott figyelemmel kell lennünk, hiszen a jól sikerült cefrézés után, ez lesz a finom pálinka kulcsa. Az elválasztásokról Itt olvashat többet.

Pistorius tányér

A Pistorius tányér anyaga, nagy tisztaságú vörösréz, mely mint tudjuk nélkülözhetetlen az igazán jó pálinka főzéséhez. A jó minőségű illesztések elérése érdekében, az elemek kézi munkával készülnek. Minden tányér belsejében, egy gőzterelő lemez található, hogy az alkohol gőzöket nekikényszerítse a Pistorius tányér (hűtött) falának. Ez azért készül így, hogy egyetlen gőzrész se tudjon úgy áthaladni rajta, hogy ne találkozna a hűtő felülettel. Külön kívánságra lakkozva is rendelhető, hogy fényes csillogását örökre megtartsa. Ilyenkor a felület kétszeri hőálló lakk bevonattal van ellátva. Használata biztonságos, pálinkái pedig magukért beszélnek.

Az árakról: Itt tud tájékozódni.

Végül következzen néhány fotó róluk.

 

 

A következő fotókon, már rendszerben láthatók.

Pistorius tányér rendszer

Pistorius tányér rendszer